Colo & Texture Layer Alpha

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Post Reply
uwehoeck
Posts: 14
Joined: 17 Jun 2011, 09:55

Colo & Texture Layer Alpha

Post by uwehoeck » 04 Oct 2021, 10:48

Hello,

my problem is rather trivial: I have a gap between the legs of my character and want the paint roll tool to leave that out.
The space between the legs should not be filled, it should remain alpha only.
But I can either take away all the fill or I will have the gap filled as well.

Help please! :)

Image

User avatar
Peter Wassink
Posts: 3952
Joined: 17 Feb 2006, 15:38
Location: Amsterdam
Contact:

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by Peter Wassink » 04 Oct 2021, 11:13

an image would help us help you.
Peter Wassink - 2D animator
• PC: Win10/64 Home - Xeon Quadcore E5410@2.33Ghz - 12Gb RAM
• laptop: Win10/64 Pro - i7-4600@2.1 GHz - 16Gb RAM

uwehoeck
Posts: 14
Joined: 17 Jun 2011, 09:55

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by uwehoeck » 04 Oct 2021, 11:37

Strange, my browser shows the image...

uwehoeck
Posts: 14
Joined: 17 Jun 2011, 09:55

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by uwehoeck » 04 Oct 2021, 13:27

Image

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 3109
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by D.T. Nethery » 04 Oct 2021, 14:06

The image is not showing up on my end , either.


Here is a screenshot showing what I see:
Screen Shot 2021-10-04 at 7.50.40 AM.jpg

To attach an image to your post, use the Attachments tab and click Add Files. Upload your image file, then to have it
appear in the body of your post click on 'Place Inline' .
Screen Shot 2021-10-04 at 7.52.02 AM.jpg
Screen Shot 2021-10-04 at 7.52.02 AM.jpg (38.74 KiB) Viewed 1467 times

OR if it is an image source on the web use the Insert Image tags in the posting toolbar :
Screen Shot 2021-10-04 at 7.55.48 AM.jpg
Screen Shot 2021-10-04 at 7.55.48 AM.jpg (15.17 KiB) Viewed 1467 times
.

Animator, TVPaint Beta-Tester, Animation Educator and Consultant.
MAC OS 10.14.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Late 2013,
2.3 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.5.2 - 64bit ,
Wacom Cintiq 21 UX ,Wacom Intuos Pro 5 , Wacom driver version 6.3.39-1

2dbert
Posts: 74
Joined: 08 Aug 2008, 20:49

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by 2dbert » 04 Oct 2021, 14:13

when you click on the CTG layer's little palette symbol in the layer panel, you'll see that in the appearing "edit colors "panel is, additional to the colors that you picked so far, a field (by default with a turquoise square) which says "Exclusion". You can use it with the CTG pen tool on gaps like the one in your image, and it will exclude the area from the paint surrounding it.
Mac OSX Version 10.9 - 2GHz Intel Core 64(? I think so at least)bit - 4GB 1600 MHz DDR3 - Intel HD Graphics 4000 1024 MB
Yiynova MSP19U
TvPaint Animation 11.0.6 Pro

uwehoeck
Posts: 14
Joined: 17 Jun 2011, 09:55

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by uwehoeck » 04 Oct 2021, 14:33

Ok, thanks!
Attachments
Fill.jpg
Fill.jpg (24.29 KiB) Viewed 1465 times

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 3109
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by D.T. Nethery » 04 Oct 2021, 17:35

If it's overfilling like that , use an Exclusion squiggle to keep that area between the legs from being filled.
Screen Shot 2021-10-04 at 11.20.46 AM.jpg
(click image to view it larger)

Animator, TVPaint Beta-Tester, Animation Educator and Consultant.
MAC OS 10.14.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Late 2013,
2.3 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.5.2 - 64bit ,
Wacom Cintiq 21 UX ,Wacom Intuos Pro 5 , Wacom driver version 6.3.39-1

uwehoeck
Posts: 14
Joined: 17 Jun 2011, 09:55

Re: Colo & Texture Layer Alpha

Post by uwehoeck » 04 Oct 2021, 20:48

Thanks a lot, that was it! :D

Post Reply