Export all clips as psd WITH layers?

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Post Reply
User avatar
Sewie
Posts: 1271
Joined: 18 Jun 2008, 11:57
Location: The Netherlands, Europe
Contact:

Export all clips as psd WITH layers?

Post by Sewie » 19 Feb 2017, 15:26

Dear TVP friends,

Is it possible to export a number of clips as psd files with layers intact with one setting?

Right now it is possible from Export Footage > Clip: Layer Structure > sequence > and selecting PSD, but that is for just one clip, so if you have (for example) ten clips you have to redo this for every clip.
What I am looking for is a way to export ALL clips at once from the Export Footage window as PSD WITH layers intact...
Michael Sewnarain - Website
Windows 10/64b - TVP11.0.8 - Pro/64b - Cintiq24HD

User avatar
Sewie
Posts: 1271
Joined: 18 Jun 2008, 11:57
Location: The Netherlands, Europe
Contact:

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by Sewie » 20 Feb 2017, 22:36

So..., shall I make this a feature request then?
Michael Sewnarain - Website
Windows 10/64b - TVP11.0.8 - Pro/64b - Cintiq24HD

Meowl
Posts: 2
Joined: 21 Sep 2021, 23:37

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by Meowl » 07 Oct 2021, 08:15

I too am interested in using TVPaint for storyboarding, but it looks like without this functionality to export all the clips at once as a batch PSD sequence with layers, I wouldn't be able to take enough advantage of the Clips in Storyboard panel to make practical enough over other softwares for meeting the demands of the production pipeline I work into. Is it possible to do this? Was there any progress on this since OP?

Ideally just a single folder exported with a PSD(w/ Layers) for each frame of each clip all at once. If it could export them all as .TIF(w/ Layers), even better! Then I could avoid converting them all in pShop after the fact (our pipeline uses ONLY .tif files with layers intact). I am hoping to hear at least one of these is possible!
Thank you!

* I sincerely apologize if I missed an answer to this in the rest of the forum, I only found this post.

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 3109
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by D.T. Nethery » 07 Oct 2021, 15:05

I'm trying to understand what the pipeline is that requires storyboard panels (clips) to be exported to Photoshop. What do you need to do to the artwork in Photoshop that you can't simply do in TVPaint?

Animator, TVPaint Beta-Tester, Animation Educator and Consultant.
MAC OS 10.14.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Late 2013,
2.3 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.5.2 - 64bit ,
Wacom Cintiq 21 UX ,Wacom Intuos Pro 5 , Wacom driver version 6.3.39-1

User avatar
NathanOtano
Posts: 1080
Joined: 01 Apr 2014, 07:07
Location: Biarritz, France
Contact:

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by NathanOtano » 07 Oct 2021, 15:28

You can use my export script in my storyboard tools panel for that viewtopic.php?f=11&t=10376
Creator of Disnosc, providing storyboard, animation and design for 2D realistic pictural animation: https://www.disnosc.fr/ - nathanotano@disnosc.fr
Highly interested in animation workflows, I'm open to scripting new TVP functions for individuals and studios. Please don't hesitate to contact me!

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 3109
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by D.T. Nethery » 07 Oct 2021, 16:45

NathanOtano wrote:
07 Oct 2021, 15:28
You can use my export script in my storyboard tools panel for that viewtopic.php?f=11&t=10376

There's something I'm not understanding about your Storyboard Tools Export Script. When I hold Shift and click on the Export Storyboard Diapos button , I get various options , one of which is to If Project View Export as PSD or PNG. If I select PSD it still exports the panels as PNG. What am I doing wrong ?
Screen Shot 2021-10-07 at 10.28.58 AM.jpg
Screen Shot 2021-10-07 at 10.28.58 AM.jpg (31.64 KiB) Viewed 1977 times
Last edited by D.T. Nethery on 07 Oct 2021, 20:18, edited 1 time in total.

Animator, TVPaint Beta-Tester, Animation Educator and Consultant.
MAC OS 10.14.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Late 2013,
2.3 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.5.2 - 64bit ,
Wacom Cintiq 21 UX ,Wacom Intuos Pro 5 , Wacom driver version 6.3.39-1

User avatar
NathanOtano
Posts: 1080
Joined: 01 Apr 2014, 07:07
Location: Biarritz, France
Contact:

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by NathanOtano » 07 Oct 2021, 17:44

It's because you export the camera view i think, try to disable it?
Future version will be able to do it but for now it can't I think
Creator of Disnosc, providing storyboard, animation and design for 2D realistic pictural animation: https://www.disnosc.fr/ - nathanotano@disnosc.fr
Highly interested in animation workflows, I'm open to scripting new TVP functions for individuals and studios. Please don't hesitate to contact me!

User avatar
Peter Wassink
Posts: 3952
Joined: 17 Feb 2006, 15:38
Location: Amsterdam
Contact:

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by Peter Wassink » 08 Oct 2021, 09:43

D.T. Nethery wrote:
07 Oct 2021, 15:05
I'm trying to understand what the pipeline is that requires storyboard panels (clips) to be exported to Photoshop. What do you need to do to the artwork in Photoshop that you can't simply do in TVPaint?
could be sharing your panels (in layers) with artists or other teammembers that don't have access to tvpaint.
Peter Wassink - 2D animator
• PC: Win10/64 Home - Xeon Quadcore E5410@2.33Ghz - 12Gb RAM
• laptop: Win10/64 Pro - i7-4600@2.1 GHz - 16Gb RAM

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 3109
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by D.T. Nethery » 08 Oct 2021, 16:49

NathanOtano wrote:
07 Oct 2021, 17:44
It's because you export the camera view i think, try to disable it?
Future version will be able to do it but for now it can't I think
I turned the camera view off , but I still can't get it to export my Clips to PSD . Instead it exports the storyboard panels as individual PNGs.

Animator, TVPaint Beta-Tester, Animation Educator and Consultant.
MAC OS 10.14.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Late 2013,
2.3 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.5.2 - 64bit ,
Wacom Cintiq 21 UX ,Wacom Intuos Pro 5 , Wacom driver version 6.3.39-1

Meowl
Posts: 2
Joined: 21 Sep 2021, 23:37

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by Meowl » 08 Oct 2021, 23:13

Thanks so much!!! I'll try out the script and see if that solves it.

In answer to your question about why export - yes, it's to plug it into another app the studio uses for sending panels to/from editorial as well as so artists not using TVPaint can access those panels. Most feature studios still use a photoshop/panel manager 2-app setup which I agree i's a bit of a redundant & outdated system, but not within my paygrade to change so the app either works with what they have or I can't use it. It's less that photoshop needs to be used and more that whatever app people use have to plug into that panel-manager in-house software which is what is used to translate back and forth between Editorial depts (Avid), and Story department. Ideally, we'd all be working on the same timeline as a common canvas. I know there's an open-source one DIsney/Pixar have on github called OTIO. https://github.com/PixarAnimationStudios/OpenTimelineIO Maybe one day apps can all work on one timeline file similar to an .obj for 3D objects.

Anyway, hoping this script solves the issue! Having a separate clip/camera for each shot I can edit within TVPaint seems like an ideal setup so I hope this works!

User avatar
NathanOtano
Posts: 1080
Joined: 01 Apr 2014, 07:07
Location: Biarritz, France
Contact:

Re: Export all clips as psd WITH layers?

Post by NathanOtano » 15 Oct 2021, 14:45

D.T. Nethery wrote:
08 Oct 2021, 16:49
NathanOtano wrote:
07 Oct 2021, 17:44
It's because you export the camera view i think, try to disable it?
Future version will be able to do it but for now it can't I think
I turned the camera view off , but I still can't get it to export my Clips to PSD . Instead it exports the storyboard panels as individual PNGs.
There is definitely cases where the code exports as PNGs cause it doesn't make sens to export as PSDs, I just don't remember which options forces PNGs D:
To me you need :
- Export Camera view : OFF
- If Project view etc : PSD

To me the rest doesn't change anything, but you may try to toggle them on and off just in case (you can try to set export all images to off maybe? If it works that way, you need to break all instances in the clips I guess to have all your images exported as psd). You can also try to toggle the two options above on and off just in case there is a bug but to me it should work fine
Sorry since i'm not working on the last version on the forum I can't help much more
Creator of Disnosc, providing storyboard, animation and design for 2D realistic pictural animation: https://www.disnosc.fr/ - nathanotano@disnosc.fr
Highly interested in animation workflows, I'm open to scripting new TVP functions for individuals and studios. Please don't hesitate to contact me!

Post Reply